In 1970 beginnen we met het 40-jarig jubileum van de club. In dit jaar start ook de Damesafdeling.

We eindigen deze periode met de promotie van OLIVEO 1 van de HVB naar de KNVB.
Vergeet ook de plakboeken in PDF fromaat niet te openen !

Het nieuwe decennium begint met een Jubileum. Het veertig jarig jubileum valt samen met de start van onze Damesafdeling en de verhuizing naar de Sportlaan.

Een jubileumactiviteit was de voetbalmaraton. 24 uur non-stop voetballen. De leden wisselden elkaar af om zo het etmaal vol te krijgen. Na deze actie heeft de KNVB dit soort acties niet meer toegestaan. Men vond het schijnbaar niet gezond.

 In 1970 wordt de damesafdeling opgericht. Na een aantal moeilijke jaren, de dames moesten als het ware nog leren voetballen, komt het damesvoetbal bij OLIVEO tot grote bloei. Er worden kampioenschappen behaald, gevoetbald op eredivisieniveau met reizen naar verre oorden als Limburg en Brabant en niet te vergeten nog verdere reizen naar het buitenland. Hoogtepunt is de voetbalvakantie in Los Angeles, California. Bekende speelsters waren Elly van den IJssel, Jeanet van de Sande, Irma van den Burg en Angelique van den Houten. 

De eerste dames die in 1970 bij OLIVEO van start gingen.

Het Damestoernooi, met 1000 bezoekers, was een regelrechte hit.
Winnaar werd Randstad die met 1-0 won van Groeneweg. RKAVV en Hoek van Holland werden derde en vierde. en….miss voetbal werd Elsje Wessels van Postduiven en het meest vrouwelijke elftal was Postduiven omdat deze in charmante rokjes aan de wedstrijd verschenen.  Toen kon dat nog gewoon gewaardeerd worden.

13 mei 1973, Toernooi in Amersfoort
Staand vlnr Wout van Overdam, Ria v.d.Quast-v.d.Burg, Anneke v.d. Stap, Marian Rutten, Loek Rijnbeek, Astrid Hakvoort, Joke Stig-Rijnbeek, Els Ammerlaan, Gerard Rutten
Zittend vlnr Joke Lansbergen, Joke Vollering, Bep Karsdorp, Annelies Prins, Anette Lansbergen, Jaquelien Voois

 

Een veteranenalftal “Raket” wat op het 40 jarig jubileumtoernooi uitkwam.
Staand vlnr Leider piet Reicholdt, Zas Rutten, Cock Reicholdt, Leo Ruigrok, Cees van Buuren, Jan Bos, Piet Hillenaar en Nico Bruinen.
Gehurkt vlnr.: Ben Rutten, Frans Rijnbeek, Theo Overmeer, Cor Droog en Wim van Buuren.

Opening Sportpark De Groene Wijdte
In 1970 is het eindelijk zover. Na een proces wat in 1963 al in het Oliveo Kontakt door Burgemeester Vader wordt toegelicht opent de Gemeente Pijnacker een hypermodern Sportpark. OLIVEO en DSVP verhuizen naar hun nieuwe onderkomen.

De verhuizing naar de Sportlaan.
De verhuizing van de Monnikenweg naar de Sportlaan vindt niet onopgemerkt plaats.
De OLIVEO jeugd loopt, met fanfare Excelsior voorop, met de bekers en inboedel dwars door Pijnacker naar de nieuwe locatie.

 

In de beginjaren op het nieuwe sportpark bezit OLIVEO nog geen nieuw clubhuis. Als kleedruimte en kantine wordt tijdelijk een houten keet neergezet. Een onvoorstelbaar gezellige kantine, knusse kleedkamers en een wasgelegenheid waar je ’s winters eerst het ijs van de vloer moest bikken. Soms gebeurde het dat de bezoekende spelers weigeren om zich in deze armzalige troep om te kleden. De Oliveanen zelf malen er niet om. Integendeel, deze situatie zorgde zelfs voor een optimale sfeer. Na een jaar ‘armoede’ kan de nieuwe kantine officieel worden geopend.

 In die gezellige keet werd in 1972 het kampioenschap van OLIVEO 2 gevierd. Els Ammerlaan gaat met een krat bier aan de haal.

Ook de Raad van Elf  in de keet.

Giel Stig aan de afwas.

De kantine wordt ontworpen door Theo Termoshuizen. Van hem hebben we deze originele tekening.

TEKENING KANTINE

KRANTENARTIKEL EERSTE PAAL

UITNODIGING VOOR DEZE HISTORISCHE GEBEURTENIS

 

1970: De eerste steen van onze kantine wordt gelegd. Voorzitter van de bouwcommisie Theo Hakvoort en Wout van Overdam samen met de jeugdspelers. Op de achtergrond staan o.a. de jeugdmannen Cees de Vreede en Mart van Rijn.

 

De kantine in aanbouw

De opening van de nieuwe kantine. 2 juli 1971.vlnr Giel Stig (kaninebeheer), Frank v.d.Burg jr secretaris), Willem Wilmink, Ton Ermerins (voorzitter) Theo Hakvoort (voorzitter bouwcommissie), Guus Toussaint, kapelaan C. v.d.Voort, Jan Maat

 

In weer en wind langs de lijn te vinden. Verzorger Hans van Beek.

14 maart 1971 Den Hoorn-OLIVEO. Kees Ammerlaan in duel met Leo de Wit van Den Hoorn. Links kijkt Ton v.d. Quast geconcentreerd toe. Uitslag 2-2

1971. DSVP-OLIVEO 2-1. DSVP verdediger Hans Gijlstra wordt tegengehouden door Kees Ammerlaan en Ton v.d. Quast. Op de achtergrond het mooie scorebord waar iedere week jeugdspelers bij een doelpunt de grote cijfers mochten verhangen.
Er zijn gelukkig mooie foto’s bewaard gebleven die destijds in de Delftse Courant en de Telstar zijn verschenen.

1975 DSVP-OLIVEO

1 augustus 1971 DWO-OLIVEO Op de achtergrond Jan Remmerswaal, gespannen toekijkend Kees Kluiters en de jagende Ton v.d. Quast

10 juni 1972 OLIVEO-RKDEO 2-2. Jan Vonk in duel met op de achtergrond “de dijk” van het hoofdveld met jonge aanplant.

6 augustus 1972 OLIVEO-DWO. links op de rug Rob van WInden, in het midden Kees Ammerlaan volle bak rond het scorebord. De klok staat op 17 minuten.

Rob van Winden in OLIVEO-tenue met smalle blauw-witte strepen. Rob is na zijn voetbalcarriere een verdienstelijk scheidsrechter geworden. Hij heeft zelfs het praatprogramma van Sonja Barend gehaald toen hij ooit halsoverkop een Haags sportterrein moest verlaten wegens kwade supporters. Met de microfoon van Sonja Barend onder zijn neus wist hij stijlvol zijn bloemenzaak Baccara drie maal te noemen. Een reclame-uiting die via officiele wegen onbetaalbaar was.

Nog een foto van deze wedstrijd. Ben v.d.Ploeg scoort de derde treffer. De keeper van DWO draagt een echte “Gert Bals” keeperspet.

12 augustus 1973 OLIVEO-Blauw Zwart Harm Teunissen met haarband kijkt naar een duel van Lex de Vet. De uitslag van 1-6 vermelden we maar niet.

Ook uit deze wedstrijd. Kees Kerklaan glijdt net te laat naar de bal.

15 september 1974 OLIVEO-DWO 1-0 Aad v.d.Helm snelt langs DWO speler Andre Gieben.

Nevelig weer tegen Hoek van Holland. Arno Kluiters omspeelt de Hoekse keeper en maakt het derde OLIVEO doelpunt. 

Hoek van Holland-OLIVEO. Ton v.d.Quast onderbreekt een aanval van de Hoekenaren. Kees Kluiters geeft rugdekking.

3 februari 1974. OLIVEO-Steeds Voorwaarts 0-1. Keeper Jan Soeterbroek vliegt zijn doel uit. Kees Kluiters vliegt mee en Kees Verdel kijkt gespannen toe. De tribune staat er nog niet. Steeds Voorwaarts is later samen met ASSO gefuseerd tot SV Schipluiden.

 1975: OLIVEO-Wippolder Luchtduel Ton v.d. Quast, Paul Bergen kijkt toe.

1979 TOGB-OLIVEO Voorstopper Aad v.d.Helm en laatste man Ton v.d. Quast

 

Juni 1972. E1 met o.a. Andre Bakker, Andre Hoekstra, John Rohling, Paul van Marrewijk, Marcel Fransen.
 Leidster is Els Ammerlaan

Kijk ook eens naar de toen verplichte pupillenlat. Hetzelfde team met leider Jaap van Zoelen.

Frans v.d. Meer in zijn domein. De kassa naar het Hoofdveld.

Voorzitter Herman Ligtenberg

Erelid Wout Teunissen

 D1 in 1972. Collectie Harrie van Winden. Met leider Henk Bierman?

Aan het eind van de jaren zeventig komen er eindelijk weer sportieve successen. In het seizoen 1978/1979 wordt onder leiding van trainer Hennie Krijgsman en leider Piet Kouwenhoven gepromoveerd naar de vierde klasse KNVB. Na een bloedstollende 1-1 bij ADS kon het feest beginnen. Bekende spelers in dat seizoen zijn Cees Verdel, Jan Soeterbroek, Ton van der Quast, Harm Teunissen en Paul Bergen. 

OLIVEO 1 1975-1976
Staand vlnr Leider Piet Kouwenhoven, Kees Kluiters, Kees Ammerlaan, Kees Verdel, Jan Soeterbroek, Kees Kerklaan, Anton Stig, Aad Kouwenhoven, Trainer Richard Bakker.
Zittend vlnr Ben Smit, Paul Bergen, Jan Vonk, John v.d. Boer, Ben v.d. Ploeg en Ton v.d. Quast

OLIVEO 2 kampioen in seizoen 1975-1976
Staand vlnr Trainer Richard Bakker, Leider Kees Ammerlaan, Rob Burks, Ad Ammerlaan, Kees Langelaan, Wim Ruigrok, Herman Toussaint, Leider Wim Marrewijk, Theo v.d. Burg.
Zittend vlnr Hans Stolk, Ben v.d. Ploeg, Hans Kerklaan, Jan Compeer, Bert v,d, Quast

Als senior kreeg je ook een echt vaantje wanneer je kampioen werd.

1975-76 OLIVEO C3 kampioen.
Staand vlnr. Peter Vollering, Jan v.d.Arend, Berry Kuypers, Marcel Fransen, Erik Kuypers, keeper Walter v.d. Bogaerdt
Zittend vlnr Rob Verbakel, Peter Termoshuizen, Ed Bielefeld, Hein Prins en Marcel van Rest

OLIVEO A1 seizoen 1975-1976 Dank aan Bert Hek
vlnr ?, Ad Ammerlaan, John v.d.Boer,Bert Langelaan, Bert Hek, Rob Burks, Koos v.d. Stap, Hans Stolk, Herman Goeman, Paul Rutten, Toon Vollering, Sjaak Oudshoorn, Jos Bergen, Paul Bergen en leider ?

Een mooie traditie eind jaren 70 begin jaren 80 was de afsluitavond van de senioren. De supportersvereniging EMM reikt daar de prijzen uit aan de minst gepasseerde keeper, topscoorder en het team wat de meeste doelpunten maakt. Deze laatste categorie is in 1981? voor Het kassenbouwerselftal. In het midden staat EMM voorzitter Beel v.d. Helm. Aanvoerder Harrie van Winden spreekt de meute toe. Verder op de foto o.a. Bert Hek, Arjo Bijsterveld, Peet Stig en Cock Kemp.

Uit de collectie Harrie van Winden. Een seniorentam midden jaren 70.

De leden waren niet alleen sportief maar ook creatief.

1977: De redactie van het Oliveokontakt. vlnr: Wim v.d.Ploeg, Martin van Rijn en Adri Wijsman.

Oliveo heeft wat legendarische vriendenteams in de wei gehad. Het “Kassenbouwerselftal” is er zo een. Jarenlang speelden deze vrienden en collega’s met elkaar.

 

 Super vrijwilliger Gerard Rutten. De man waarnaar het Gerard Ruttenplein vernoemd is.

Zo stond ons speeltuintje erbij eind haren zeventig.

Onze kantine eind jaren zeventig. De vlag van onze supportersvereniging Eendracht Maakt Macht (EMM) wappert fier.

Een polletje meer of minder hindert niet.
Kijk ook op de achtergrond hoe klein de bomen zijn op de Sportlaan.
Foto is van 1979 of 1980. De Jubileumboog op het plein staat er al.

Pijnackerse C-selectie

Een traditie was om o.l.v. de Oranjevereniging ieder jaar op Koninginnedag een jeugdwedstrijd te spelen tegen een gerenomeerde tegenstander. Op het Hoofdveld, wat toen heel bijzonder was.
Deze elftalfoto is van 1977 en er werd gespeeld tegen Sparta.
Pijnackerse C-selectie- Sparta  1-5, doelpunt van Pijnacker gemaakt door  Martin van Koppen.
Staand vlnr Fred Filippo (DSVP) Marco v.d.Bulk (OLIVEO) Mark Jan Woudstra (DSVP) Wilfred v. Winden (OLIVEO) Leider Johan de Hoog (DSVP) Leo Kouwenhoven (OLIVEO) Allard v.d. Beek (DSVP) Peter Tichem (DSVP)
Zittend vlnr Ronnie Dekkers (DSVP) Ron Ammerlaan (OLIVEO) Martin v. Koppen (OLIVEO) Martin Hoogendijk(DSVP) Arno Hoekstra (OLIVEO) Ron Klomp(DSVP). De OLIVEO Leider Cees de Vreede staat niet op de foto

 

OLIVEO 9 kampioen in seizoen 1976-77
Staand vlnr: Theo van koppen, Sjors Arkensteijn, Peter Ory, Peter Suiker, Aad de Veld, Wil van der Ende en Hans Wijsman.
Gehurkt vlnr: René van Winden, Aad v.d IJssel, Wolter van Rest, Paul van Winden en Ger Thermoshuizen.

Een fraaie foto ingezonden door onze architect van de kantine, sporthal en nieuwbouw, Theo Termoshuizen (gehurkt derde van links) en Peter de Vreede. 
Staand vlnr Leider Leo Ammerlaan, Jaap van Schie, Hans Wubben, Guus Toussaint, Jos Wubben, Harrie v.d. Heiden, Wil Scholtes, Theo Krebbekx, Jan de Vreede
Zittend vlnr Johan Jongeneelen, Jan Soeterbroek, Theo Termoshuizen, Joop v.d. Bulk, Quirien Haket, Nico van Overdam en vaste scheidsrechter Arie van Leeuwen.

De jongensdroom van menig veteraan is spelen bij Feyenoord. Met enig knip en plak werk gaat de wens in 1976 in vervulling

 In seizoen 1976-1977 trekt OLIVEO Hennie Krijgsman aan. Overgekomen van Steeds Voorwaarts uit Schipluiden.
Hennie Krijgsman heeft drie plakboeken over deze tijd bijgehouden.
Dit is de eerste.

1978 OLIVEO PROMOVEERT NAAR DE KNVB
In de jaren zeventig waren er veel meer verenigingen dan vandaag de dag. Ook het spelen op de zondag is in deze regio de groter dan de zaterdag afdeling.
OLIVEO beschikt over een sterk elftal en bereikt achter SOA de tweede plaats wat recht geeft op promotie van de H.V.B. naar de Vierde Klasse KNVB.

Staand Vlnr Trainer Hennie Krijgsman, Ben v.d.Ploeg, Kees Kerklaan, Jan Soeterbroek, Kees Verdel, Ton v.d. Quast, grensrechter Gerard Rohling en leider Piet Kouwenhoven.
Zittend vlnr Harm Theunissen, Herman Toussaint, Aad v,d, Helm, John v.d.Boer, Paul Bergen, Ben Smit.
Tijdens het promotiefeest heeft de selectie een mooi boek overhandigd aan trainer Hennie Krijgsman.

Het team op de Reunie in 2020.

Klik op de afbeelding hieronder!

Wij zijn dankbaar dat Oliveo van de familie Krijgsman een aantal fotoboeken heeft mogen gebruiken om deze mooie tijd in beeld te brengen. Deze drie albums vinden jullie in de hoofdstukken  jaren zeventig en jaren tachtig.
Hennie Krijgsman is van 1976 tot 1982 trainer bij OLIVEO geweest. 

Illustrator en Oliveaan Ben Horsthuis heeft de selectie op passende wijze geportreteerd.

De promotiefoto na de 1-1 tegen ADS. OLIVEO promoveet naar de KNVB. 
 
Creativiteit kan het Oliveo in 1978 niet ontzegd worden. 
Trainer Hennie Krijgsman heeft dit plakboek deze mooie periode vastgelegd.
Een tijd waar de kranten nog breed uitgemeten over OLIVEO schreven.

Klik op de plakboeken!

In de jaren Tachtig, hoofdstuk kampioenschap 1980-81 vind je nog een plakboek van het kampioenschap in seizoen 1980-1981.

 

 

 

 

 Winter 1974-1975.
Real Madrid, Winnaar van een onderling toernooi voor C-junioren georganiseerd in de Steinbach-hal.
Staand: Leider Leo Kerklaan, Rob van den Bulk, Rene Vollering en Carlos van Dijk.
Knielend: Rob Rijnbeek en Harry Kerklaan

Oude glorie herleeft op een veteranentoernooi. Zo ook op het (oude) sportcomplex van Den Hoorn in 1978!
Staand vlnr Rob van Winden, Frank v.d.Burg, Giel Stig, Daan Haket, Aad Vollebregt, Janus Bravenboer, Jaap van Schie.
Zittend vlnr Bram Broersen, Kees Kluiters, Herman Toussaint, Jan Soeterbroek, Bert v.d. Quast, Kees Vonk.