Historie

Hoe het allemaal begon…..
Eind jaren twintig van de vorige eeuw wordt de behoefte aan een voetbalclub in Pijnacker steeds groter. Bij gebrek aan een Pijnackerse voetbalclub zoeken liefhebbers van de edele voetbalsport noodgedwongen hun vertier buiten de dorpsgrenzen. De meesten trekken aan de bel van het Delftse DHL, destijds (en nog) een zeer gerenommeerde club. In het voorjaar van 1930 wordt in een vergadering van de toenmalige Jeugdraad onder voorzitterschap van pastoor Bruning besloten om een eigen voetbalclub op te richten. Een katholieke welteverstaan, want ook in de sport moesten de zaken gescheiden blijven. Tot eind jaren zeventig van de vorige eeuw ging onze club door het leven als RKSV OLIVEO. Daarna zijn de letters RK verdwenen, omdat na een statutenwijziging het bisdom geen toestemming meer gaf voor het gebruik ervan. Op 2 juli 1930 is het zover. Tijdens de oprichtingsvergadering, die wordt geopend met een gebed, wordt een voorlopig bestuur benoemd, namelijk de heren E.A. Tiel Groenestede (voorzitter), A. Zuidam (secretaris) en Th.C. Tetteroo (penningmeester). Zij worden geestelijk geadviseerd door kapelaan Dijsselbloem. Tijdens deze vergadering worden 39 senior- en juniorleden ingeschreven. Besloten wordt dat de vereniging zich zal aansluiten bij de Diocecane Haarlemsche Voetbal Bond (DHVB). Bovendien heeft boer Van Winden aan de Noordweg nog wel een stukkie weiland over voor de zondagse ontspanning.
De bal kan gaan rollen!! 

Oliveo in de jaren dertig
Al snel na de oprichting komen ook de Pijnackerse DHL-ers weer terug naar het eigen dorp. Dit is zo'n kwaliteitsimpuls dat OLIVEO in het eerste seizoen van haar bestaan al weet te promoveren naar de eerste klasse van de DHVB. De bekendste spelers van dat elftal zijn Wout van Overdam, Rein van der Helm, Bruine Frans Tetteroo en Boelie Kluiters.


Het eerste Eerste elftal kampioen seizoen 1930-1931.
Achterste rij: F. van der Burg sr., W. Teunissen, Chr. van Nieuwenhoven, R. van der Helm, H. Stolk, N. Zandbergen, S. Zuidam, E. A. Tiel Groenestege en Th. Tetteroo.
Voorste Rij: M. Schuring, F. Tetteroo, W. van Overdam, Nic. Kluiters, A. van Leeuwen en Fr. van der Helm.


In de jaren dertig weet OLIVEO zich op te werken naar de tweede klasse van de Interdiocecane Voetbal Competitie (IVCB). Dat sommige Oliveanen een aardig balletje kunnen trappen blijkt uit het feit dat spelers regelmatig worden opgeroepen voor vertegenwoordigende elftallen. Bruine Frans Tetteroo, Rein van der Helm en Chris van Nieuwenhoven werden uitgenodigd voor het beroemde R.K. Rotterdamsch Elftal. Ook wordt in deze jaren een aantal legendarische wedstrijden gespeeld. Zo wordt het hoger geklasseerde DHL eens getrakteerd op een 3-6 nederlaag. Of de 4-3 zege op Excelsior '20. In deze wedstrijd weet doelman Wout van Overdam maar liefst drie strafschoppen te stoppen. In 1938 wordt het nieuwe terrein (met tribune) aan de Monnikenweg geopend met een wedstrijd tegen het Leidschendamse RKAVV (eindstand 3-3). 

Oliveo in de jaren veertig
Tijdens de oorlog, bij de fusie van de Roomsch Katholieke Federatie (RKF) met de KNVB, wordt OLIVEO ingedeeld in de vierde klasse van de KNVB. In de oorlogsjaren wordt zo goed als mogelijk doorgevoetbald met uitzondering van het laatste oorlogsjaar. In die jaren telt OLIVEO zo'n 65 leden waarvan er 17 in Duitsland te werk zijn gesteld. Het lidmaatschap in het eerste jaar na de oorlog kost dertig cent per week of vijftien gulden per jaar. Een hele uitgave in die magere jaren. De voetbalschoenen zijn op de bon en de schoenmaker is er om er vele jaren mee te doen. In 1948 wordt door vrijwilligers een clubhuis gebouwd. Met de tekst "Hier is 't" boven de deur wordt het ingezegend door pastoor A. de Boer. Een tekst die boven de bar hing was: "Lach maar vergeet niet te betalen". 

Sportief hoogtepunt uit die periode is natuurlijk de legendarische wedstrijd op 1 mei 1949, toen het eerste elftal het in de strijd om de KNVB-beker presteerde om het "grote VUC" met 3-2 uit te schakelen. En dat terwijl de Hagenaars op volle oorlogssterkte waren gekomen, dus met de fameuze gebroeders Bertus en Karel de Harder. Bij OLIVEO spelen onder andere mee "Rooie en Bruine" Frans Tetteroo, Niek van Overdam, Wim Rijnbeek en Jan en Tinus Ruigrok. Overigens wordt OLIVEO een week later alsnog uitgeschakeld door Excelsior op Woudenstein. 

In 1947 wordt voor de eerste keer het OLIVEO-kamp georganiseerd. Vakantie was in de jaren veertig, vijftig en zestig nog een bijzonderheid. Vooral in de tuinbouw moest er in de zomer hard gewerkt worden. Vanuit die achtergrond is het Kamp ontstaan. In vroegere jaren ging men steevast op de fiets naar het kampadres, maar tegenwoordig wordt de reis per bus gemaakt. Tot op de dag van vandaag geniet deze activiteit een grote populariteit. 

Oliveo in de jaren vijftig
OLIVEO heeft in de vijftiger, zestiger en zeventiger jaren menigmaal het degradatiespook gezien. Vaak kon men daar echter door een spectaculaire eindspurt nog aan ontkomen. Een zwarte bladzijde uit de clubgeschiedenis is ongetwijfeld het seizoen 1953/1954 toen het eerste elftal degradeerde naar de afdeling. Pas in 1960 zou Oliveo weer terugkeren naar de vierde klasse KNVB. 

In 1956 krijgen we de eerste betaalde trainer binnen de vereniging. Trainer Joop Eversteijn, die nog als speler van ADO aan het betaalde voetbal had geroken, en later nog jaren lang bestuurslid was bij FC Den Haag. Bekende spelers van het "Eversteijn-elftal" zijn Gerard Rohling, Sjaak Overmeer, Janus Kouwenhoven, Wim de Vreede en Quirien Haket. 


Het Eversteijn-elftal uit de vijftiger jaren.
Achterste rij: J. de Boe (grensrechter), Henk van der Meer, Gerard Rohling, Sjaak Overmeer, Peet v.d. Kleij, Gé van Winden, Janus Kouwenhoven en Joop Eversteijn (trainer).
Voorste Rij: Ton Sturkenboom, Peet v.d. Burg, Wim de Vreede, Koos Ruigrok en Quirien Haket.
 

Oliveo in de jaren zestig
In het begin van de jaren zestig haalt OLIVEO de landelijke pers. Niet met voetbal maar vanwege het feit dat er een doorgaande weg loopt tussen de tribune en het veld. 


Doorgaand verkeer tussen tribune en hoofdveld 

In 1965 verbiedt de KNVB om deze gevaarlijke situatie te laten voortbestaan en in 1967 wordt een nieuw, vijftig meter verderop gelegen hoofdveld ingebruik worden gesteld. Dit gebeurt feestelijk met een wedstrijd tegen de oud-internationals. Hiervoor treden onder meer aan Henk Schouten, Cor van der Gijp en Tinus Bosselaar. 

Een andere mijlpaal is de oprichting van Carnavalsvereniging De Ballentrappers die vanaf 1963 de carnavalsfeesten organiseert. Pijnacker heet sindsdien tijdens het carnaval "Trappersgat". 

Onder leiding van Gerard Rohling wordt 1967 een nieuwe supportersclub opgericht: "Eendracht maakt Macht". Deze club organiseert allerlei festiviteiten. Meer tastbare resultaten van de inspanningen van de supportersclub zijn een scorebord bij het hoofdveld, de bloembakken op het Gerard Ruttenplein, het voormalige kaartverkoophuisje en allerlei trainingsmateriaal. Helaas is Eendracht Maakt Macht in de jaren tachtig ter ziele gegaan. 

Oliveo in de jaren zeventig
In de jaren zestig maakt Pijnacker een explosieve groei van het aantal inwoners door. De voetbalclubs DSVP (dat speelt op een terrein aan de Boezemweg) en OLIVEO groeien mee, en aan het eind van de jaren zestig wordt de accommodatie aan de Monnikenweg te klein. In 1970 verhuizen beide clubs naar het nieuwe sportpark De Groene Wijdte aan de Sportlaan. 

In de beginjaren op het nieuwe sportpark bezit OLIVEO nog geen nieuw clubhuis. Als kleedruimte en kantine wordt tijdelijk een houten keet neergezet. Een onvoorstelbaar gezellige kantine, knusse kleedkamers en een wasgelegenheid waar je 's winters eerst het ijs van de vloer moest bikken. Soms gebeurde het dat de bezoekende spelers weigeren om zich in deze armzalige troep om te kleden. De Oliveanen zelf malen er niet om. Integendeel, deze situatie zorgde zelfs voor een optimale sfeer. Na een jaar 'armoede' kan de nieuwe kantine officieel worden geopend. 

In 1970 wordt de damesafdeling opgericht. Na een aantal moeilijke jaren, de dames moesten als het ware nog leren voetballen, komt het damesvoetbal bij OLIVEO tot grote bloei. Er worden kampioenschappen behaald, gevoetbald op eredivisieniveau met reizen naar verre oorden als Limburg en Brabant en niet te vergeten nog verdere reizen naar het buitenland. Hoogtepunt is de voetbalvakantie in Los Angeles, California. Bekende speelsters waren Elly van den IJssel, Jeanet van de Sande, Irma van den Burg en Angelique van den Houten. 

Ook vestigt OLIVEO in deze periode een wereldrecord. In 1975 wordt met succes het wereldrecord mini-voetbal gebroken. Op het stoffige trainingsveldje naast de kantine spelen OLIVEO- en DWO-spelers maar liefst vierentwintig uur lang (in estafettevorm) tegen elkaar. Naast het veld stond een legertent waar men tussen de bedrijven door even een uiltje kon knappen. De uitslag is ons niet bekend, maar dat zal vast geen 0-0 zijn geweest. 

Aan het eind van de jaren zeventig komen er eindelijk weer sportieve successen. In het seizoen 1978/1979 wordt onder leiding van trainer Hennie Krijgsman en leider Piet Kouwenhoven gepromoveerd naar de vierde klasse KNVB. Na een bloedstollende 1-1 bij ADS kon het feest beginnen. Bekende spelers in dat seizoen zijn Cees Verdel, Jan Soeterbroek, Ton van der Quast, Harm Teunissen en Paul Bergen. 


Oliveo in de bloemen na de wedstrijd tegen ADS (1978/1979).
Staand v.l.n.r.: Ton van der Quast, Harm Teunissen, Jan Soeterbroek, Ben v.d. Ploeg, Cees Verdel, Hans Kerklaan en Herman Toussaint. Gehurkt: Paul Bergen, John v.d. Boer, Aad van der Helm, Cees Wijsman, Ben Smit.
 

Oliveo in de jaren tachtig
In 1980 wordt voor de eerste keer de Kauffman Trofee uitgereikt. Deze trofee was een initiatief van de in de jaren vijftig naar Canada geëmigreerde Oliveaan Henk Kauffman. Deze trofee wordt ieder jaar op de nieuwjaarsreceptie uitgereikt aan iemand die zich op wat voor manier dan ook verdienstelijk heeft gemaakt voor de club. In 1980 krijgt "mister Oliveo" Wout van Overdam hem als eerste. 


De eerste drie winnaars van de Kauffman Trofee, Wout van Overdam, Cees de Vreede en Giel Stig 

In het seizoen 1980-1981 wordt het Eerste kampioen in de vierde klasse KNVB. Opnieuw is in de beslissende wedstrijd het Haagse ADS de tegenstander. Onder leiding van de die dag onnavolgbare linkerspits Paul "Piel" Bergen weet Oliveo met 3-1 te winnen. Topscorer is dat seizoen Peter van Velzen met 34 doelpunten. Andere spelers dat seizoen zijn doelman Hans Stolk, Kees Kerklaan, Ton van der Quast en Jeffrey Oost (inderdaad, de vader van Jason). 

In 1985 wordt voor het eerst officieel door een OLIVEO-team meegedaan aan een zaalvoetbalcompetitie. De oprichting van de futsal-afdeling is een feit. Eerst werden de thuiswedstrijden gespeeld bij DSVP of in de Delftse Buitenhof. Maar sinds de ingebruikname van de oefenhal worden daar de thuiswedstrijden gespeeld. 

In 1989 behaalt het Eerste het hoogste niveau uit de clubgeschiedenis. In dat jaar wordt OLIVEO kampioen en promoveert naar de tweede klasse KNVB. Bekende spelers zijn Rob Scherpenisse, Pim Visser, Jan van Hanswijk, Fred Adegeest, Leon 'Tokkie' Ammerlaan en Timo van Wichen. 

We blijven groeien en eind jaren tachtig telt onze club ongeveer 600 leden. In die tijd worden er plannen gemaakt voor het bouwen van een eigen oefenhal. Het moest een eenvoudige maar degelijke hal worden voor de eigen leden. De Stichting Oliveo Oefenhal wordt in het leven geroepen om fondsen te werven en om de bouw zo goedkoop mogelijk te maken. Eén van de acties is een superloterij waarbij de hoofdprijs een auto is. Op 29 juni 1990 wordt de Oefenhal met een daverend feest officieel in gebruik genomen. 

Oliveo in de jaren negentig
In de jaren negentig wordt er door het eerste nogal gedegradeerd en gepromoveerd. In 1993 degradatie naar de derde klasse, in 1995 promotie naar de tweede klasse, in 1996 degradatie naar de derde klasse en in 2000 degradatie naar de vierde klasse. 

Alweer een mijlpaal: In 1996 wordt het G-team opgericht. Initiatiefnemer is oud-eerste-elftalspeler Kees van Beek. Dat ook mensen met een verstandelijke handicap plezier kunnen hebben aan voetballen, blijkt wel uit het feit dat het G-team tot op de dag van vandaag haar wedstrijden met veel plezier en inzet speelt. Men is zelfs in het bezit van een heuse spelersbus. Met dank aan sponsor Gerrit van Schie, die belangeloos iedere uitwedstrijd zelf achter het stuur zit. 


De G-bus van Gerrit van Schie 

In 1998 wordt vanuit de jeugdafdeling begonnen met het structureren van de jeugdopleiding. Wim Voois wordt de eerste Technisch Jeugd Coördinator en gaat zich bezig houden met het ontwikkelen van een goed jeugdplan. In 1999 is het plan klaar en kan het worden aangeboden aan het bestuur. Het jeugdplan heeft als thema 'prestatiegericht voetballen met behoud van spelplezier'. Gezien het feit dat sindsdien een groot aantal jeugdspelers het eerste heeft gehaald, kunnen we stellen dat we met het jeugdplan op de goede weg zijn. 

In 1999 wordt het initiatief genomen om de kantine een facelift te geven. Onder leiding van Eus van Velzen en Erhard Soeterbroek krijgt het interieur een nieuwe frisse kleur. Bovendien komt er nieuw meubilair, nieuwe verlichting, een nieuwe bar en nog veel meer. 

Oliveo in de éénentwintigste eeuw
Ook in deze periode weet het Eerste nog niet zo goed waar het thuishoort: in 2004 promotie naar de derde klasse, in het jubileumjaar 2005 degradatie naar de vierde klasse, maar gelukkig wordt dit één jaar later alweer rechtgezet. In het seizoen 2006-2007 speelt OLIVEO dus in de derde klasse KNVB. 

Eén van de hoogtepunten van het voetbalseizoen zijn natuurlijk de toernooien. Na de reguliere competitie waaieren onze elftallen uit over het hele land om aan diverse voetbaltoernooien mee te doen. In 1997 ontstaat bij Paul Kooter en Rob van Wingerde het idee om een groot toernooi bij OLIVEO te organiseren. In 2000 wordt zodoende voor het eerste het zogenaamde "OLIVEO Milleniumtoernooi" gehouden. Het zou een groot succes worden door enerzijds de fantastische organisatie en anderzijds door het vaak mooie weer. Maar natuurlijk ook door de talloze sponsors, zonder wie zo'n evenement nooit tot stand kan komen. Dit succes blijkt ook uit het feit dat het toernooi is uitgebreid van 45 deelnemende teams in 2000 tot bijna honderd teams tijdens de editie in 2006. 

Naast het Milleniumtoernooi wordt ook ieder jaar het Wout van Overdam-toernooi georganiseerd. Was dit voorheen een toernooi waar bevriende verenigingen uit de regio voor werden uitgenodigd, sinds 2006 doen behalve OLIVEO de beloftenteams van diverse betaald voetbalorganisaties mee. In 2006 werd het toernooi gewonnen door Sparta dat in de finale wist te winnen van Volendam. 

In 2001 wordt de Oliveo Business Club opgericht door Jan Soeterbroek en Theo Krebbekx. Deze club heeft als doel de voetbalvereniging OLIVEO financieel te ondersteunen met de nadruk op de jeugd. 

Een dieptepunt in deze periode is het noodgedwongen opheffen van de damesafdeling. 

In 2007 is, na lang uitstel vanwege het verkrijgen van de benodigde vergunningen, eindelijk begonnen met de nieuwbouw tussen de oefenhal en het hoofdveld. Behalve nieuwe kleedkamers, een bestuursruimte en een sponsorruimte voor eigen gebruik, zal dit pand doordeweeks worden gebruikt door de Stichting Kinderopvang Pijnacker SKIPPY.