70jaar Oliveo Jeugdkamp

 

De D, E, en F-jeugd van voetbalvereniging Oliveo uit Pijnacker gaat ook dit jaar weer op jeugdkamp. De jongens in de leeftijdsgroep van 7 tot en met 12 jaar beleven weer een geweldige week op de Loonse en Drunense Duinen. Dit jaar met 85 jongens en 35 leiders bezetten zij van 8 tot en met 15 juli de kampeerboerderij “Kuijpershoefke” in Loon op Zand.

 

Het is dit jaar al voor de 71e keer dat het Oliveo Jeugdkamp wordt georganiseerd. Dus kunnen we met enige zekerheid stellen dat het Oliveo Jeugdkamp een van de oudste zomerkampen in de regio is. Wat in 1947 als een uitstapje voor de jongens is begonnen is uitgegroeid tot een jaarlijks hoogtepunt voor de Oliveo jeugd. Dit hadden de oprichters destijds wellicht niet kunnen denken dat 70 jaar later het Oliveo Jeugdkamp razend populair is onder de Oliveo jeugd en de kampleiders.

De heren Wim Stens senior, Hans de Vreede, Wim van der Smit en Henk Kauffman, destijds de initiatiefnemers, zouden nog eens een kijkje moeten kunnen nemen hoe het kamp er nu uitziet. 

 

Zij zouden genieten van de manier waarop de jeugd van Oliveo een hele week het sporten en spelen beleeft.

De organisatie van het jeugdkamp zit goed in elkaar. Dit kan ook niet anders want door de jaren heen is een enorme ervaring opgebouwd. Een mix van ervaren leiders en nieuwe leiders die enthousiast een week van hun vakantie opofferen zorgt voor een goede balans tussen traditie en nieuwe uitdagingen.

De meeste ervaring zit in de kampcommissie die bestaat uit vijf personen waarvan er een al bijna 50 jaar en drie ruim 25 jaar met het kamp meegaan.

Hoe populair het kamp thans is blijkt wel uit de inschrijvingen die vorig jaar voor het eerst via internet zijn gedaan. Omdat de afgelopen jaren het kamphuis continue vol was is er vooraf aangekondigd dat er tijdig moest worden ingeschreven om zeker te zijn van een plaats. Al in januari kan er worden ingeschreven en binnen enkele dagen staat de teller op maximaal en kan “het kamp is vol” op de website worden vermeld.

Ook de kampleiders, die net als de jeugd volledig uit mannen bestaat, is een mix van ouders van de kleinste deelnemers en jonge leiders waarvan een aantal in de eerste selectie van Oliveo speelt. De onderlinge samenwerking van jong en ervaren en de gezelligheid staat borg voor een week waar alles draait om de jeugd van Oliveo.

Voor het spelprogramma is gekozen voor de indeling in drie groepen. De D-, E- en F jeugd heeft ieder een eigen competitie zodat er voor iedere groep een gelijke kans is. Elk jaar heeft het kamp een thema waarop de activiteiten en de sfeer binnen het kamp worden afgestemd. De laatste jaren kiezen we landen die op een of andere wijze in de actualiteit staan. Na België, Engeland, Italië en Frankrijk is Spanje dit jaar het kampthema. Niet toevallig dat we vorig jaar hiervoor gekozen hebben in verband met de voetbalklasse van het Spaanse voetbal. Het spelprogramma en de kamp-menu staan dan ook de gehele week in het teken van de Spaanse sport en cultuur.

Er wordt elke dag uit eigen keuken gegeten. ’s-Morgens ontbijt, ’s-middags een warme maaltijd en ’s-avonds een broodmaaltijd. Een team van 6 personen in de keuken zorgt voor een afwisselend menu variërend van aardappelen met groenten tot pasta, pannenkoeken en patat, etc.…

Dat de kosten voor een week kamp met volledige verzorging acceptabel blijven heeft te maken met de vele vormen van sponsoring vanuit de bedrijven rondom Oliveo. Zo worden de fietsen met een grote combinatie van Pijnacker naar Loon op Zand vervoerd en brengt een ander bedrijf alle benodigdheden met een grote vrachtauto. Van een bakker die gratis brood sponsort tot tuinders die groente geven tot de pizzabakker die voor de jeugd een clinic pizza’s maken organiseert, zo wordt het Oliveo Jeugdkamp ondersteund.

 

Het is mede door deze combinatie dat de populariteit van het Oliveo Jeugdkamp vast als een huis staat en er nog vele jaren met geweldige kampweken zullen volgen.

 

Om een indruk te krijgen hoe het kamp er nu uitziet, neemt u een kijkje op de website van www.oliveojeugdkamp.nl