Oliveo 1 | Oliveo reeds met kater de winterstop in

De wereld zag er zondag vroeg vriendelijke en vrolijk uit voor het vlaggenschip van Oliveo. FC Zoetermeer moest aantreden tegen het altijd listige ASW en door de blauw-witten zelf moest er afgerekend worden met Antibarbari. De studenten hadden zes keer op rij gewonnen maar moesten afgelopen weekend het hoofd buigen voor NOC Kralingen. Bij een gunstig resultaat in Rotterdam en bij de concurrenten leek de eerste plek zelfs tot de mogelijkheden te behoren. Helaas hing de vlag er omstreeks half vijf iets anders bij. Een nederlaag tegen de studentenvereniging en het klinkende resultaat van FC Zoetermeer waren hier de reden voor. Het gat tot de koploper is weer vijf punten en Oliveo moet zo vlak voor de winterstop pas op de plaats maken.

We houden stug vast aan het verschaffen van enige overbodige informatie alvorens het ‘echte’ wedstrijdverslag wordt verstrekt. Antibarbari is een echte ouderwetse studentenvereniging en dat ademt de club ook. De naam Antibarbari is afkomstig uit één van de werken van de filosoof Desiderius Erasmus, de naamgever van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij schreef in 1520 het boek Antibarbarorum Liber, wat zoveel betekent als Het boek tegen de onbeschaafden. Deze titel is vrij vertaald Antibarbari. Op de website is verder te lezen dat er regelmatig feestjes en activiteiten zijn bij Antibarbari aangezien de club uit studenten bestaat… (niet studenten organiseren geen feestjes en activiteiten). Eén van de activiteiten is bijvoorbeeld het Selectie Lagere Elftallen Toernooi wat afgekort wordt als SLET. Eén van de typische studentikoze vulgaire ‘gekkigheidjes’. Maar ook een meer barbaarse activiteit als ‘Schaften’ wordt gebruikt als naam voor één van de vele activiteiten bij de vereniging. Genoeg info! Over naar de wedstrijd.

En die begon voortvarend voor Oliveo. De weergoden waren voetbalminnend Nederland eindelijk weer eens gunstig gezind en op een ouderwetse grasmat onder de rook van de Erasmus Universiteit werd er omstreeks 14:30 afgetrapt.  Zonder al te goed voetbal dwong Oliveo de Rotterdamse uitdager naar achter. Via Vloemans werden er enkele gevaarlijk ogende aanvallen afgevuurd op de antibarbaren. Veel verder dan het zestienmetergebied kwam de equipe van trainer De Mooij echter niet. De laatste man was steeds op tijd om de schutterende linksback te hulp te schieten.

Vloemans, hier op archiefbeelden, was tijdens het eerste gedeelte van de wedstrijd ongrijpbaar voor de linksback

Na een overtreding op Wessel Kleij mocht Van Wichen het eens uit stilstand proberen. De boomlange verdediger schoot hard en laag raak waardoor de zebra’s op een op dat moment verdiende voorsprong kwamen. Helaas werd Antibarbari nog voor de theepauze terug in het zadel geholpen. Martijn Duijvestijn verwerkte een terugspeelbal niet helemaal lekker (zeker niet geholpen door de hobbelige green waarop gevoetbald werd) en stelde de sterke spits van de thuisploeg in de gelegenheid om op doel te schieten. Vanaf flinke afstand plaatste deze de bal met veel gevoel in de bovenhoek en zo stond het ineens 1-1. Voor de rust gebeurde er verder weinig meer, kansen waren schaars en ook van een vloeiende opbouw was geen sprake. De groundskeeper van Antibarbari verklaarde later dat hij er alles aan gedaan had om op gras te spelen tegen de zebra’s. Het is mooi dat het blauw-witte veldspel gevreesd wordt, alleen moet dat dan wel waargemaakt worden!

Van Wichen was trefzeker uit een vrije trap

Er leek weinig aan de hand, na de rust moest er orde op zaken gesteld worden. Een goal is namelijk zo gemaakt. Maar de opgave voor Oliveo werd wat groter toen de leidsman een overtreding van Milolaza binnen de beruchte lijnen bestrafte met een kalktrap. Deze werd feilloos binnen geschoten door de man die hem ook gekregen had. We zullen het er maar op houden dat deze middenvelder erg ‘lichtvoetig’ was, want het zou niet de laatste keer zijn dat hij onder groot misbaar naar de grond ging. Oliveo rechtte de rug en kwam terug in de wedstrijd door een rake kopbal van Van Adrichem. Jeffrey Paanakker plaatste het leder precies op het hoofd van laatstgenoemde en zo was de stand weer gelijk.

De wedstrijd lag nu volledig open en kansen waren er aan twee kanten. Wederom van Adrichem kwam een voetlengte tekort voor een doelpunt en Jeffrey Paanakker en de ingevallen Niels Bentvelzen mochten beiden een keer onsuccesvol aanleggen binnen de zestien. Aan de overzijde counterde Antibarbari zich middels hun vlugge ‘tien’ naar wat kleine mogelijkheden. De gelijkopgaande wedstrijd leek geen winnaar te krijgen (noch te verdienen) totdat de verbaal nogal aanwezige leidsman de bal andermaal nabij het zestienmetergebied neerlegde voor een vrije trap. Ditmaal voor Antibarbari. In extremis werd de hoge inzet met een boog binnengekopt door een invaller van de thuisploeg. Oliveo kwam in het restant niet meer in de buurt van de gelijkmaker en moest dus de zoveelste nederlaag slikken.

Terugkijkend op de eerste seizoenshelft kan geconcludeerd worden dat Oliveo na een vliegende start en een wisselvallig periode niet de rangschikking heeft die het ambieert. Mag gezegd worden, de equipe van trainer De Mooij heeft onderweg behoorlijk wat pech gehad maar de laatste weken zat er ook wat zand in de machine. We hebben vorig seizoen gezien hoe gek een competitie kan verlopen dus is er geen man overboord. Traditioneel is Oliveo beter in de tweede helft van het seizoen en met vijf punten achterstand op de koploper staat het team er iets beter voor dan vorig jaar. Het is nu eerst tijd voor een winterstop en een trainingskamp in Engeland waarna de competitie eind januari weer met frisse moed hervat wordt. Alvast fijne dagen gewenst en tot in het nieuwe jaar!

Opstelling Oliveo: Duijvestijn, Van Adrichem, Van Wichen, Van Hagen, Woutersen, Milolaza, Luscuere, Paanakker (Bentvelzen), Vloemans, Kleij, Hoogland (Voois)