Oliveo 1 | Blauw-witte ‘dieselmotor’ komt pas in tweede helft op gang

Met de zure nederlaag tegen runner-up CKC nog in het achterhoofd oefende Oliveo midweeks tegen voormalig competitiegenoot Laakkwartier (bovenaan 2e klasse). De wedstrijd ging met 2-4  verloren maar gezien de klasse van Laakkwartier en het feit dat vijf basisspelers ontbraken bij Oliveo was dit niet eens zo’n slecht resultaat. Gelukkig ontbraken er zondag wat minder basisspelers. Toch wordt er reikhalzend naar het moment uitgekeken dat de ziekenboeg weer leeg stroomt. Deze zondag moest Oliveo het nog doen zonder de langdurig geblesseerden Jeffrey van Oort, Robbert Brouwer en midweeks kwam Niels Bentvelzen daar nog eens bij. De Mooij schoof weer wat in zijn opstelling en zo verscheen er toch weer een meer dan acceptabel elftal in de wei bij Hillegersberg. Hoewel…. In de wei? Het hoofdveld aldaar (gras) was namelijk afgekeurd door de hevige regenval. Helaas werd er uitgeweken naar een ernstig gedateerd kunstgras. Gedateerd kunstgras is nog niet eens zo erg, mits goed onderhouden. Het veld in Rotterdam had last van enkele ‘sinkholes’ en het leek wel alsof de laag onder het veld bestond uit golfplaten. Tel daarbij op de straffe wind die over het veld stond en u begrijpt dat de wedstrijd wat op gang moest komen alvorens de dappere supporters verwend werden.

Allereerst weer een duik in de annalen van de opponent. Voetbalvereniging Hillegersberg is op 1 juli 2007 ontstaan door een fusie van s.c. Duivesteyn en SMV-Hillegersberg. Deze clubs werden min of meer gedwongen te fuseren en in 2008 begon de bouw van een nieuwe kantine op de plek waar eerst s.c. Duivesteyn huisde (geen familie van onze doelman).
De nieuwe vereniging v.v. Hillegersberg kent zijn wortels in acht! Verschillende verenigingen.  s.c. Duivesteyn ontstond door een fusie tussen Steeds Volharden (1912) en Sporting Lodewijk/Pioniers (1991) waarvan de laatste al een fusieclub was bestaande uit Sint Lodewijk (1927) en S.V.D.P. 1934, als Sportvereniging De Pioniers). MV-Hillegersberg was reeds een fusieclub ontstaan uit Hillegersberg '32 (1932) en S.M.V. (1913). Een mooi stukje Rotterdamse historie gevangen in één enkele vereniging. Tot slot nog wat over het logo van de vereniging.
Het logo bevat een reuzin (Hillegonda) die haar rok lijkt op te tillen…. Niets is minder waar want het blijkt haar schort te zijn van waaruit zij niet aan het zaaien is, zoals vaak vermeld, maar waarin zij zand draagt. Volgens de legende scheurde haar schort open en op de berg zand die daar uitkwam is onder andere de Hillegonda kerk gebouwd. Je kunt haar ook tegenkomen op de kruising van de Bergse Dorpsstraat en de Freericksplaats of gewoon op veld vier bij Oliveo. Daar scheurt ook wel eens een schort met zand open….

Hillegonda de reuzin

Uiteraard werd er ook gewoon gevoetbald. Althans, gevoetbald. Het leder was meer speelbal van de elementen tijdens de eerste 45 minuten dan dat het ding getemd werd door de 22 dompteurs in het veld. Het spel van beiden ploegen was namelijk net zo onstuimig als het weer. Van echt goed veldspel was nauwelijks sprake. Oliveo keek de kat uit de boom. Gewaarschuwd door enkele klinkende resultaten van Hillegersberg, werd een iets meer afwachtende speelstijl gehanteerd dan ‘full press’ wat normaal wordt gespeeld. Hillegersberg probeerde vanaf achterlijn tot achterlijn combinatievoetbal te spelen, dit leverde eerder kansen voor de blauw-witte brigade op dan voor de thuisploeg. De equipe van trainer De Mooij was de enige ploeg die aanspraak maakte op een doelpunt maar echt veel grote kansen waren er niet te aanschouwen. Wessel Kleij probeerde het van grote afstand maar mikte tweemaal net naast. Ook Vloemans werd voor rust nog gevaarlijk weggestuurd. Hij mocht het zestienmetergebied van Hillegersberg penetreren maar vond niemand met zijn voorzet. De laatste kans was voor Van Adrichem die uit een goed aangesneden corner over kopte waar de bal minimaal onder de lat had gemoeten. 0-0 dus bij rust, een gevaarlijke tussenstand met het onstuimige weer….

De warming-up was geen overbodige luxe afgelopen zondag

Wederom was het verschil tussen het eerste en het tweede bedrijf immens. Oliveo kwam namelijk wervelend uit de kleedkamer en het zand van Reuzin Hillegonda leek uit de motor gewaaid. Tijdens de pauze werd besloten om ouderwets druk te zetten. Geholpen door de wind in de rug werden de Rotterdammers opgejaagd. Dit leverde al snel enkele Pijnackerse mogelijkheden op. Vloemans brak al snel de ban voor de zebra’s. Een verre inworp werd gecontroleerd door Luscuere. Deze zette een combinatie op me Vloemans waarna de laatstgenoemde de bal op rand zestien weer ontving en doeltreffend uithaalde met links. De keeper moest capituleren na de droge schuiver en zo was het 0-1. Dit was een voorbode voor nog meer moois. Robin Hoogland liet het absolute hoogtepunt van de middag noteren. Met een hakbal ‘a la Van der Vaart’ verschalkte hij de verbouwereerde doelman. Hillegersberg knakte definitief na deze uitbreiding van de marge en de tweede helft leek verder een formaliteit te worden.

Hoogland, hier onder betere weersomstandigheden op archiefbeelden, voegde twee doelpunten aan zijn totaal toe

Oliveo scoorde er lustig op los tegen de inspiratieloze tegenstander. De vele gaten die vielen werden benut door de bezoekers en via Jeffrey Paanakker, wederom Hoogland en Dewie van Wichen werd de score uitgebreid naar 0-5. Ook Doelman Duijvestijn kon zich nog onderscheiden door met twee puike reddingen te zorgen voor de felbegeerde ‘nul’ achterin. Een klinkend resultaat na een wedstrijd met twee gezichten. Oliveo bleek de eerste ploeg te zijn die de Rotterdammers bevochten zonder een enkel doelpunt te incasseren. Alvast wat compensatie voor het open huis dat twee weken geleden gehouden werd. Teruggekomen in Pijnacker stond Oliveo nog meer heugelijk nieuws te wachten. Zoetermeer en CKC bleken namelijk beiden verloren te hebben. Zo staat de kudde zebra’s ineens nog ‘maar’ twee punten verwijderd van plaats één. Tij kan snel keren zullen we maar zeggen. Uiteraard kan bij een volgende misstap de wereld er ineens weer heel anders uitzien maar voor nu een uiterst succesvol weekend!

Volgend weekend treed Oliveo aan tegen ASW. Gezien de stand op de ranglijst moet Oliveo af kunnen rekenen met de bezoekers maar de voorbije speelronden bewijzen dat prestaties uit het verleden geen garanties bieden voor het heden. Alvast een mooie spreuk om uw sinterklaasgedicht af te sluiten! Komende zondag is de beste man gewoon al weer vertrokken dus heeft u alle tijd om rond 14:00 af te reizen naar sportpark de Groene Wijdte. Kom kijken of de Aartsbisschop wat presentjes heeft achtergelaten voor Oliveo!

Opstelling Oliveo: Duijvestijn, Van Adrichem, Van Wichen, Van Hagen, Woutersen, Milolaza, Jeffrey Paanakker, Luscuere (Mitchel Paanaker), Vloemans (Bijnsdorp), Kleij, Hoogland