Oliveo 1 | Geduldig Oliveo bedwingt Ommoord

Een grondige analyse op dinsdag was het begin van een nieuwe voetbalweek voor Oliveo. De grondige analyse moest aan het licht brengen wat er precies fout ging tijdens de wedstrijd tegen FC Zoetermeer. Eindconclusie: er ging eigenlijk bijzonder weinig fout, op een onachtzaamheid en het scoren van kansen na. Door onze reporter was er vorige week al geconcludeerd dat de drie-punters vanzelf zouden volgen wanneer het spelniveau van de eerste vier speelrondes werd vastgehouden. Tegen sv Ommoord was het spelniveau dan wel minder, eindelijk werd er weer ‘gewoon’ gewonnen. Toch ging het niet gemakkelijk. Ommoord bleek een listige ploeg en een moeilijk te kloppen tegenstander.

Waar de tegenstanders van afgelopen weken nog ontoereikende historische informatie op hun website hadden staan, geldt dat niet voor s.v. Ommoord. De Rotterdamse club, die tijdens de vorige jaargang nacompetitie nodig had om in de derde klasse te blijven, vertelt uitgebreid over het ontstaan van de vereniging. Om een lang verhaal kort te maken, het epistel van fusies is samengevat in onderstaande afbeelding.

De rijke geschiedenis van s.v. Ommoord grafisch samengevat

De vereniging ligt in de gelijknamige wijk Ommoord. Deze wijk is onderdeel van deelgemeente Prins Alexander (die u vast kent van Shopping Center Alexandrium) en is verrezen in 1965. Ommoord heeft verassend veel historische gelijkenissen met Pijnacker. Ook de grond waar Ommoord op gebouwd is heeft namelijk een rijke historie aan veenafgravingen en droogleggingen. Daarnaast had dit stuk land vroeger ook een tuinbouw bestemming. In 1965 werd de eerste paal van de wijk geslagen waarna het gedaan was met de rust nabij de Ommoordseweg. Met een dikke 26.000 inwoners telt het sterk vergrijsde Ommoord tegenwoordig bijna evenveel inwoners als Pijnacker.

Op Sportpark Zwansnesse (waarop wij geen vertaling willen loslaten) trad Oliveo aan tegen de paars-witten op een waar biljartlaken. De groundskeeper van de Rotterdamse club had zichzelf overtroffen door een ‘echte grasmat’ te kweken die qua specificaties vergeleken kan worden met een kunstgrasveld. De zebra’s werden dan ook dolenthousiast bij het betreden van het veld op het knusse sportpark. Nadat de hekken waren gesloten, sloeg de kudde aan het grazen. De acquit-stoot (zie startgids biljart) werd genomen door Ommoord en de wedstrijd was begonnen.

 

Het biljartlaken van Ommoord.

Ommoord stond vanaf het beginsignaal tactisch slim opgesteld. De trainer van de Rotterdammers liet zijn manschappen inzakken tot op eigen helft. In tegenstelling tot veel andere ploegen in de derde klasse, koppelde Ommoord dit strijdplan ook nog eens aan aanvallend vernuft en handige middenvelders. Oliveo had moeite om een gaatje te vinden in de gesloten rijen van de Rotterdammers. Ommoord loerde op de counter en dat ging de ploeg prima af gezien de grote ruimtes die ontstonden door de aanvallende opstelling van Oliveo. Gelukkig stond de verdedigende linie steeds goed op te letten en strandde het meeste gevaar nog voor het blauw-witte zestienmetergebied. Eénmaal moest doelman Martijn Duijvestijn een lage voorzet voor de neus van een Rotterdammer wegtikken, daar bleef het bij.

Doelman Duijvestijn stond weer goed op te letten en voorkwam 'schade'

Oliveo stelde hier iets meer tegenover. De Pijnackerse dadendrang leidde alleen nog niet tot een doelpunt. Dewie van Wichen strooide weer met zijn lange passes en bereikte zowel Guy Luscuere als Niels Bentvelzen een keer achter de verdedigende linie. Beiden konden het projectiel niet goed genoeg aannemen om tot een treffende doelpoging te komen. Centimeterwerk.
Even later mocht Wessel Kleij het proberen. Zijn lob vloog over de keeper heen maar helaas lag ook de lat te laag. Al de Rotterdamse en Pijnackerse inzet ten spijt werd er gerust met een brilstand op het scorebord.

Na rust kreeg de wedstrijd meer en meer een open karakter. Door het veld nog breder te houden en iets meer rust in de opbouw werd Ommoord uit de tent gelokt. Dat lukte maar mondjesmaat. De Rotterdammers bleven gedisciplineerd verdedigen. Er was dan ook een mooie aanval door de as voor nodig om de ban te breken. Jeffrey Paanakker en Niels Bentvelzen liepen simultaan diep op een steekpas. Bentvelzen bleek net iets eerder bij de bal en in de chaos van de aanval liep hij de keeper voorbij waarna hij het leder rustig binnen kon schuiven. Een knappe goal van de 22-jarige rechtsbuiten en een opsteker voor Oliveo.

Ook Ommoord kreeg kansjes in de tweede helft. De buitenspelers leken beiden op de brommer en wisselden constant van kant om het de verdedigers van Oliveo lastig te maken. Vooral de linksbuiten was ijverig gedurende de tweede helft en ondersteund door de linkshalf stichtte hij gevaar. Na één van zijn rushes langs de zijlijn moest doelman Duijvestijn andermaal redding brengen door met zijn rubbers een inzet in de lange hoek te pareren. De knappe redding hield Oliveo op de been.

Gelegenheidlinksbuiten Kleij (die overigens steeds meer weg begint te krijgen van een echte linksbuiten) zette Oliveo rond de 75ste minuut op een veilige marge van twee. Buitenom had hij al een aantal maal zonder succes geprobeerd, dus nu ging hij eens binnendoor. De back bleek het afdekken van de binnenkant minder goed te beheersen en gaf te veel ruimte aan Kleij. Deze wist wel raad met deze buitenkans en schoot een ‘stun shot’ (zie startgids poolbiljart) in de lange hoek. Nu leek de wedstrijd wel beslist. Ommoord zette nog flink aan voor de aansluitingstreffer. Een vrije trap die rakelings langs de kruising scheerde was één van de laatste en gevaarlijkste wapenfeiten van de Rotterdamse ploeg.

Oliveo sleepte de 0-2 overwinning binnen met een clean sheet. Het resultaat was deze zondag beter dan het spel maar dat nemen we voor lief. De wedstrijd was spannend, sportief en de ambiance op het knusse sportpark was uitnodigend. Ommoord is ook een leuke ploeg en het is wel zeker dat menig hoogvlieger in 3C het lastig gaat krijgen in Rotterdam.

Volgende week treden de mannen van trainer De Mooij aan tegen ESTO. ESTO heeft even veel punten vergaard als Ommoord (7) en maakte het FC Zoetermeer afgelopen speelronde heel lastig. Met tien man werd er nipt verloren van de huidige koploper. Kom kijken hoe dit duel zich ontvouwd; 14:00 sharp voor de kantine bij Oliveo.

Opstelling Oliveo: Duijvestijn, Van Adrichem, Van Wichen, Brouwer, Woutersen, Milolaza, Luscuere, Jeffrey Paanakker (Mitchel Paanakker), Bentvelzen, Vloemans (Hoogland), Kleij

Overig clubnieuws van Oliveo 1