Oliveo 1 | Premature ‘Topper’ eindigt in gelijkspel

Al is het nog wat vroeg in het seizoen om te spreken over een heuse topper, toch is de verwachting dat Oliveo en FC Zoetermeer beiden mee gaan doen om de bovenste plaatsen in 3C. Oliveo had wat recht te zetten na de smadelijke nederlaag van vorige week. Toen wist de Pijnackerse ploeg niet voorbij een zwak Haastrecht te komen. Sterker nog, enigszins onfortuinlijk werd er verloren van de middenmotor. Trainer De Mooij hoefde zijn manschappen niet op scherp te zetten voor het duel met FC Zoetermeer. De titelkandidaat versterkte zich in de zomer met enkele klinkende namen waarvan akte.

Dat brengt ons gelijk bij wat achtergrond informatie over de jonge club FC Zoetermeer. Van een echte roemruchte geschiedenisrijke club is nog geen sprake, zo getuigt ook de website van de club. De vereniging werd ook pas in 1975 opgericht en is dus een ‘jonkie’ onder de regionale voetbalclubs. Onder de rook van de watertoren en op het voormalige Floriade terrein (Floriade van 1992) ligt het nieuwe sportpark. Ingericht zoals veel wijken uit de jaren ’70, doet het sportpark ietsje ‘fantasieloos’ aan met vier velden op een rij. Wikipedia leert ons dat FC Zoetermeer jarenlang in de vierde klasse uitkwam maar de laatste jaren aan een kleine opmars bezig is. Gezien de omvang van de jeugdafdeling is het überhaupt een wonder dat FC Zoetermeer niet vaker op eigen kracht verder is gekomen dan de derde klasse. Dit seizoen, versterkt met vijf spelers uit de 1e en 2e klasse van Nootdorp en VUC, moet de club dus mee gaan doen om het kampioenschap in 3C.

Opstelling Oliveo: Duijvestijn, Van Adrichem, Van Wichen, Brouwer, Woutersen, Milolaza, Luscuere, Paanakker, Bentvelzen, Vloemans (Hoogland), Kleij.

De equipe van trainer De Mooij liet vanaf minuut één zien waarvoor er afgereisd was naar Zoetermeer. Niets minder dan drie punten namelijk. Zoetermeer werd vastgezet en het enige dat de geel-blauwen konden doen was de lange bal hanteren. Voor Zoetermeer fijn dat de keeper de bal op de stropdas bij elke veldspeler kon leggen, aangezien hij de beschikking over een hele aardig ‘drop-kick’ heeft. Toch werd deze trapgrage doelman al snel gedegradeerd tot figurant nadat Kleij van dichtbij hard uithaalde. Zijn schot stoof tegen het net en dit betekende een vroege 0-1 voor de bezoekers. Een aantal minuten later had de linksbuiten ook de 0-2 op zijn voet liggen. Een vervelende stuiter aan de voorzet zorgde er echter voor dat de bal net te hoog, namelijk tegen de onderkant van de lat, op doel ging.

Kleij wordt gefêteerd door Vloemans na de 0-1.

Van Wichen veegt de vloer aan met zijn directe tegenstander.

FC Zoetermeer was duidelijk aangeslagen tijdens de sterke beginfase van Oliveo, alleen vergaten de zebra’s door te drukken. Met de directe lange bal stichtte Zoetermeer toch af en toe gevaar. Door de sterke Jeroen Nagel als kapstok te gebruiken probeerde het team bij het vijandelijk doelgebied te komen. Dit lukte mondjesmaat. Het meeste gevaar kwam uit dode spelsituaties waarbij de meer dan gemiddelde lengte van de Zoetermeerders werd aangewend om te scoren. De verdedigende linie van Oliveo gaf geen krimp en tot aan de rust werd er ook niet meer gescoord.

Koud uit de kleedkamer kreeg Oliveo een domper te verwerken. Roald Houterman, die door een blessure van Nagel twee linies naar voren schoof, knikte rond de 55ste minuut de 1-1- binnen. Een afgemeten voorzet van Zoetermeer captain Steven de Jong werd bij de eerste paal gepromoveerd tot doelpunt. De Pijnackenaren stelden hier gelukkig al snel weer wat tegenover. Niels Bentvelzen maakte rond de 65ste minuut de 1-2 via een vreemde lob die bij de tweede paal binnen viel. Doelman Takken van Zoetermeer bleef verbouwereerd achter.

De frustraties bij Zoetermeer liepen hoog op en nadat Kleij tijdens een potje vrij worstelen nog een ‘gooi na kreeg’ van een Zoetermeerse verdediger kwamen de geel-blauwen met tien man te staan. Dit tezamen met de aanvalsdrang van Oliveo leken ertoe te gaan leiden dat de marge van één verder uitgebreid werd. Kleij kreeg als eerste een goede mogelijkheid op de 1-3. Hij treuzelde te lang waarna de aanval voorbij was. Even later liet Bentvelzen na om een collega aanvaller volledig vrij voor de vijandelijke doelman te zetten. Als slotakkoord van de Pijnackerse dadendrang werd dezelfde Bentvelzen afgevlagd door de grensrechter van FC Zoetermeer terwijl hij alleen op doelman Takken van Zoetermeer af liep.  Dan maar de 1-2 over de streep trekken als er niet meer gescoord kon worden, zou menig Oliveaan stellen… Dit leek ook geen probleem te gaan vormen. Ondanks dat Zoetermeer de laatste minuten alles of niets speelde gaf de blauw-witte defensie wederom geen krimp.

De directe rode kaart zorgde voor veel ruimte tijdens de eindfase van het duel.

Woutersen heeft de linksbuiten in de tang.

Centimeterwerk bij de 2-2 van FC Zoetermeer

Des te zuurder was het toen Zoetermeer in de 95ste (!) minuut op 2-2 kwam. Uit de kluts gaf centrale verdediger Tieme Kamphuis voor op verdediger Billy Oudshoorn die de bal tergend langzaam via de binnenkant van de paal binnen schoof. Of het nu pech is of een patroon, het verhaal was bijna identiek aan vorige week. Het vergroten van de marge wordt nagelaten waarna de bal aan de overkant in het doel valt. 

Geen reden tot paniek. Het veldspel is prima en er wordt geknokt voor elke meter. Als tijdens de komende 22 wedstrijden het zelfde niveau wordt gehaald als tijdens de beginfase van het seizoen dan gloort er wat moois aan het einde van de rit, zoveel is zeker. Volgende week reist de kudde zebra’s af naar Rotterdam waar de krachten gemeten worden met Ommoord.  De Rotterdamse ploeg heeft evenveel punten als Oliveo met 12 goals voor en 11 tegen. Dat belooft een spectaculaire wedstrijd te worden. Komt dat zien!

Beelden: Cees Luiten

 

Overig clubnieuws van Oliveo 1