Oliveo 1 | Zebra’s nemen ook volgende horde in pittoresk Stolwijk

Terwijl de manschappen van trainer de Mooij zich verzamelde bij Oliveo, was de organisatie van de 12 inch-race nog bezig om de lucht van bier en euforie (na wederom een prachtig bedrag voor het goede doel binnen te hebben gehaald) weg te poetsen van het sportpark. Hopen dat Oliveo de geur van euforie meenam naar Stolwijk en niet die andere. Vorige week werd er door de Pijnackenaren een klinkende overwinning geboekt tegen NOC Kralingen. Deze zondag werden de degens gekruist met grote onbekende #2: V.V. Stolwijk. De Stolwijkers dolven het onderspit tijdens de eerste speelronde tegen Ommoord.

Opstelling Oliveo: Duijvestijn, Van Adrichem (Luuk Woutersen), Brouwer, Van Wichen, Leon Woutersen, Milolaza, Luscuere, Paanakker, Bentvelzen (Hoogland), Vloemans (Van der Pol) Kleij

Zoals aangekondigd beginnen we elke week met een stukje educatie, in ieder geval voor diegenen die niet bekend zijn met het pittoreske Stolwijk. Stolwijk is een dorp dat onderdeel is van de gemeente Krimpenerwaard waar iedereen de plaatselijke fietsenmaker nog gewoon bij naam kent. Gelegen tussen Schoonhoven en Gouda is er van echte isolatie geen sprake maar de landerijen en uitgestrekte leegtes rond het dorp doen toch wat landelijk aan. Het ruim 5000 inwoners tellende Stolwijk heeft verschillende sportverenigingen zoals een gymnastiek-, een tennis-, een volleybal-, en een waterpolovereniging. Daarnaast dus ook gewoon een voetbalvereniging genaamd V.V. Stolwijk.

 

Weer eens wat anders dan overvolle woonwijken.... uitgestrekte leegte op de weg naar Stolwijk.

De geschiedenis van de dorpsclub leest als een jongensboek:  ‘’Voor het begin van de Stolwijkse voetbalhistorie moeten we terug naar 1920. Een aantal huisjes stond gegroepeerd rond het Dorpsplain en verder stonden er op grote afstand van elkaar boerderijen langs de verschillende toevoerweggetjes.’’ Het complex is dus niets veranderd sindsdien, als je het ons vraagt…
Verder wordt ook het veld van de V.V. benoemd in de annalen van de club: ‘’Het eerste terrein waarop men speelde omstreeks 1920 was ongeveer 25 meter breed en werd aan één zijde begrensd door de vaart en aan de andere zijde lag de spoorbaan. Dit veld werd afgekeurd.’’  
Dan het laatste historische feitje voordat we overgaan naar commentaar bij het duel. In 1950 wordt good old Frans van der Klink kampioen met V.V. Stolwijk in de 4e klasse. In oktober van datzelfde jaar debuteert Frans in het Nederlands elftal?! Dat zien we in ieder geval niet heel snel meer gebeuren… een international bij Stolwijk. Over naar de wedstrijd!

De aanvallende intenties van Oliveo werden weer direct duidelijk. Brouwer en Van Wichen probeerden het baltempo hoog te houden en met wisselpasses van vooral Van Wichen werd het eerste gevaar gesticht. Kleij kon goed aannemen en voorgeven, helaas was er niemand in het vijandelijke doelgebied. Deze aanval werd afgeslagen maar Oliveo veroverde snel daarop weer de bal via Guy Luscuere die gevloerd werd op rand zestien. Dit gebeurde precies in het blikveld van de leidsman die een vrije trap toekende aan Oliveo. Robbert Brouwer ging achter de bal staan en schoof de bal droog, buiten het bereik van de doelman, in de hoek. Een opsteker voor Brouwer die vorig seizoen, tijdens vrije trappen,  in de leer leek bij Kleij om de edele kunst van ‘de floater’ onder de knie te krijgen. De vroege 0-1 van Brouwer bracht rust in het spel van de zebra’s.

Brouwer was belangrijk voor Oliveo met een 'Locadia-achtige' vrijetrap. Zijn doelpunt betekende de 0-1 voor Oliveo

Aan kansen geen gebrek tijdens de eerste helft. Even later kwam Bentvelzen namelijk geheel vrij te staan voor de doelman van Stolwijk. Luscuere had het projectiel doorgekopt na een ingooi en dacht al aan zijn assist. Helaas volleerde Bentvelzen het leder voorlangs. Tussendoor werd ook Stolwijk gevaarlijk. Een hoge bal van de keeper eindigde bij een over links opgestoomde middenvelder van Stolwijk. Doelman Duijvestijn dwong de Stolwijker echter genoeg naar de zijkant zodat de hoek erg lastig werd. Ook hier rolde de bal voorlangs. Eenzelfde situatie zorgde vijf minuten later bijna voor de 0-2 van Oliveo. Paanakker kon uit zijn lastige hoek nog wel voorgeven maar helaas waren zijn collega aanvallers net te laat om de bal het laatste zetje te geven bij de tweede paal. Met een oncomfortabele 0-1 voorsprong ging Oliveo de kleedlokalen in.

 

Het landelijke en rustieke van Stowlijk heeft ook zo z'n nadelen, ondervindt assistent trainer Peter Klarenbeek hier.

Na rust werd met hetzelfde aanvalsspel getracht Stolwijk definitief te bedwingen. Oliveo domineerde nog iets meer dan tijdens de eerste helft maar was minder secuur in balbezit. Toch waren er weer wat kansen te noteren. De grootste was voor Vloemans. Na een mooie uitgespeelde aanval waarbij eindelijk eens niemand buitenspel stond ofwel onterecht werd afgevlagd, kon hij alleen op de keeper afgaan. Zijn lob stuiterde nipt voorlangs waar iedereen dacht aan een doelpunt, zelfs de scheidsrechter. Hij floot namelijk voor een doelpunt en de daaruit volgende aftrap voor Stolwijk terwijl de bal er niet inzat. Vloemans zou later verklaren geen rekening te hebben gehouden met de schuin naar rechts aflopende ‘green’ rond het doel. De scheidsrechter bleek de zelfde issues te hebben, hoewel er langs de kant voor een ‘Specsavers’ reclame geopteerd werd.

Dat een goed bezette bank erg belangrijk is voor een team bewees Robin Hoogland alias Boogland even later. Hij besliste de wedstrijd een kwartier voor tijd door de bal met veel gevoel in de kruising te draaien. Een geweldig doelpunt van de linksbuiten die midweeks nog een twijfelgeval was voor een basisplaats bij de zebra’s wegens een hamstringblessure. Oliveo gaf de 0-2 voorsprong niet meer uit handen en noteerde daarmee de tweede opeenvolgende clean sheet en bijbehorende overwinning. Het is nog vroeg in het seizoen maar de eerste koppositie is een feit. Dat is even geleden voor de blauw-witten. Deze plek wordt nog wel gewoon gedeeld met twee andere ploegen maar dat maakt het niet minder leuk.  

Volgende week speelt Oliveo thuis tegen Haastrecht. Haastrecht wist tot nu toe één maal te winnen en even vaak te verliezen. Komt dat zien om 14:00 uur Sharp op sportpark de Groene Wijdte.

P.s. tevens kan men die dag voor het eerst fase één van de kantineverbouwing bewonderen en ook gaat Oliveo proberen zoveel mogelijk geld op te halen voor de vereniging door te fietsen tijdens de Rabobank Sponsorfietstocht. Genoeg te beleven dus volgende week!

Tekst: Ludo van Adrichem
Beelden: Dick Kuijper en David Dilling via www.daviddilling.com

 

 

Overig clubnieuws van Oliveo 1