Oliveo 1 | Oliveo slaat slag na winst in waterballet ‘het zwanenmeer’

Niks geen kunstgras in Den Haag op sportpark Escamp 1! Er werd afgelopen zondag aangetreden op een ouderwetse grasmat in Den Haag, tegen VCS de grootse club van weleer. Ineens wisten de mannen van Oliveo weer hoe het er ook alweer aan toe ging op zo’n ouderwetse grasmat. Een bizar duel eindigde in een 1-5 overwinning voor de equipe van trainer De Mooij. Het schouwspel was wat minder mooij maar dat was vooral te wijten aan een kleine wolkbreuk precies boven de Dedemsvaartweg.  Uiteindelijk werden vier van de zes goals uit standaardsituaties gemaakt en twee van de zes met het hoofd. Typerend. Voetballen over de grond was namelijk nauwelijks mogelijk. Denk er een mooie choreograaf bij en wat muziek van Tsjaikovski en de wedstrijd had veel weg van het zwanenmeer…. Doordat de naaste concurrenten punten lieten liggen was het uiteindelijk gewoon een fantastisch weekend voor Oliveo!

Opstelling Oliveo: Duijvestijn, Van Adrichem, Brouwer, Van Wichen, Van Oort, Milolaza, Luscuere, Paanakker, Vloemans (Janssen), Bijnsdorp, Kleij (Hoogland)

Het veld van VCS vooraf, redelijk bespeelbaar. Met de zeer benodigde overdekte tribune op de achtergrond

Oliveo trad aan in ongeveer de zelfde opstelling waarin het vorige week geëindigd was. Dat betekende dat Kleij de linksbuitenpositie weer innam en van Adrichem linksback geposteerd stond. Bentvelzen nam plaats op de bank na zijn vervelende blessure van vorige week maar is op de weg terug. De linksbuiten is zo gebrand op zijn terugkeer dat hij zelfs tijdens de wedstrijd nog even wat extra arbeid leverde aangejaagd door hersteltrainer Dick Kuiper. Wat een arbeidsethos! Robin Hoogland keerde als wissel terug in de wedstrijdselectie nadat hij enkele weken geleden zijn enkelbanden inscheurde.

Rond 14:00 werd er afgetrapt op sportkamp Escamp. De paar supporters die het sportpark hadden weten te vinden op deze grauwe herfstdag, streken net hun jas goed om te gaan zitten toen de 0-1 al viel. Uit de eerste corner van de wedstrijd scoorde Dewi van Wichen met zijn bovenbeen nadat Bijnsdorp de bal even daarvoor richting doel kopte. Grote paniek bij VCS waar gelijk koppeltjes gemaakt werden voor de eventuele volgende corners. Dat liep niet helemaal lekker. Vijf minuten later kreeg Oliveo opnieuw een corner en opnieuw was het Van Wichen die, ditmaal met het hoofd, de 0-2 binnenkopte. Ongekende weelde voor de zebra’s, na tien minuten spelen stond er een 0-2 voorsprong op het scorebord.

Van Wichen, hier op artchiefbeelden, was belangrijk met twee treffers

De toeschouwers zagen vanaf de tribune van VCS – die aan mooiere tijden van de club doet denken – dat Oliveo doorpakte. VCS werd opgewacht vlak voor het zestienmetergebied. Dat VCS kwaliteit in de ploeg heeft (vooral en eigenlijk alleen voorin) was al bekend, enige alertheid was dus geboden voor de verdedigers van de blauw-witten. Na enkele speldenprikjes van VCS was het Oliveo dat via een tweetal gevaarlijke counters het meeste aanspraak maakte op een nieuw doelpunt. Bijnsdorp was dichtbij door een slechte terugspeelbal van VCS net voorlangs te schuiven en ook Paanakker kreeg een schietkans maar handelde net te langzaam. Met wat hulp van een VCS speler kwam Oliveo toch al snel op een marge van drie. De verdediger deed aan handspel binnen het zestienmetergebied en Kleij ontfermde zich over de gegeven strafschop. Hij schoot het leder netjes achter de keeper en zo leek er geen vuiltje aan de (grijze) lucht. Toch deed VCS vrijwel gelijk iets terug. Een vrije trap op een mooie plaats werd gepromoveerd tot doelpunt doordat de bal via de paal en doelman Duijvestijn binnen caramboleerde. Zo werd het 1-3. Na deze 1-3 klonk er een donder zo hard dat de scheidsrechter zich genoodzaakt zag om tijdelijk de catacomben op te zoeken.

De onderbreking duurde ongeveer tien minuten en ging gepaard met een flinke regenbui. Toen Oliveo terugkeerde op het toch al drassige veld bleek dat het gepromoveerd was tot een klein meertje. De resterende veertien minuten werden uitgespeeld en de eerste helft zat er binnen no-time op…. Even rust.

Het veld van VCS in mindere staat na een wolkbreuk...

Doordat de leidsman de kleedkamer niet in kon, duurde de rust iets langer dan normaal. Het begon inmiddels bijna donker te worden op sportpark Escamp toen de tweede helft werd aangevangen. Nog een flinke regenbui in de rust had het veld tot een flink meer gemaakt, gewoon voetbal was er helaas niet meer echt bij. VCS leek zich nog het meest thuis te voelen op het meertje en baande zich met de lichtvoetige spelertjes een weg tussen de ‘roeispanen’ van de Oliveanen door. Doelman Duijvestijn moest tweemaal handelend optreden door 'stuurboord' te duiken om te voorkomen dat VCS al snel de aansluitingstreffer maakte.

Nadat de eerste storm van VCS was gaan liggen volgde een fase waarin het veld helemaal open lag en beide ploegen elk moment een doelpunt konden maken. Oliveo was na ongeveer vijftien minuten spelen het dichtst bij. Een vliegende tackel die Luscuere van scoren afhield werd terecht bestraft met een tweede strafschop voor Oliveo. Paanakker mocht ditmaal aanleggen doordat Kleij tijdens de eerste helft geblesseerd het veld had verlaten. De Movella-middenvelder haalde zijn roeispaan naar achteren om de 1-4 binnen te roeien maar helaas raakte hij de bal net te laag waardoor deze met 4 knopen per uur over de lat zeilde. Geen doelpunt dus. Vanaf de VCS tribune werd de misser met luid gejuich verwelkomd. Maar voor welke ploeg de juichende supporters nu eigenlijk waren was niet geheel duidelijk want ook de rechtsback van VCS kreeg er flink van langs…

VCS drong aan maar Oliveo was het meest slagvaardig in het vervolg van de tweede helft. Tweemaal Bijnsdorp zorgde ervoor dat de punten definitief veilig waren. Zijn eerste treffer werd voorbereid door Van Oort die spits met een prachtige voorzet in staat stelde zijn eerste goal van de wedstrijd te maken. Hierna kreeg Bijnsdorp nog een kans door alleen op de keeper af te lopen. Helaas vond deze poging geen net doordat de keeper van VCS redde. Even later tekende de 23-jarige inwoner van Bergschenhoek toch nog de 1-5 aan.  Met wederom een kopbal verschalkte hij de doelman van VCS. Twee fraaie treffers van de boomlange spits.  De wedstrijd was nu definitief gespeeld en dat besef leek ook in te dalen bij de spelers van VCS. Een opmerkelijk en gênant tafereel ontstond toen de aanvoerder van VCS zijn eigen grensrechter en tevens wedstrijdsecretaris voorzag van een salvo scheldwoorden. De grensjager leek er genoeg van te hebben en lanceerde zijn vlag alvorens hij (volledig terecht) richting de uitgang van het sportpark beende. Een incident dat totaal niet past bij een vereniging met zo’n mooie geschiedenis als VCS maar helaas is dit de waan van de dag. Je zou denken dat de spelers van VCS de hand beter in eigen boezem zouden kunnen steken na vijf tegentreffers….

Enfin, de wedstrijd ging verder en dat de frustraties nu de overhand kregen bij VCS werd duidelijk nadat de rechtsbuiten van Wichen getorpedeerd had. De leidsman gaf rood aan de overtreder en floot gelukkig twee minuten later voor het eindsignaal. Zo kwam er een einde aan een wedstrijd waar alles in zat. Complimenten aan de scheidsrechter die zich goed staande hield gedurende deze pittig wedstrijd en zich niet liet intimideren door wie dan ook.

Doordat Laakkwartier evenals Graaf Willem VAC 2 verloren zondag bleek Oliveo ineens tweede te staan op vijf punten van titelkandidaat Laakkwartier. Een bonus waar vooraf wel op gehoopt werd maar die niet ingecalculeerd was. Zo bleek het een uiterst nuttige uitvoering van het zwanenmeer waarbij de vastigheden die Oliveo onderhand in de ploeg krijgt als stabiele factor werken. Volgende week moet de goede reeks een vervolg krijgen tegen SEP uit Delft. Oliveo heeft nog wat recht te zetten tegen deze ploeg na twee smadelijke nederlagen in het seizoen 2013-2014 waardoor de laatste periode verloren ging. Er wordt aangetreden om 14:00 op sportpark De Groene Wijdte. Komt dat zien, wie weet welke balletvoorstelling er op de planning staat! Hopelijk niet de notenkraker…